BEROEPSREGELS, KLACHTENREGELING EN MELDCODE
Beroepsregels
In de praktijk wordt gewerkt volgens de beroepscode voor Pyschotherapeuten en beroepscode voor Psychologen. De rechten en plichten van de hulpverleners en cliënten zijn vastgelegd in wetten zoals de wet BIG (Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg), de Wkkgz (Wet Kwaliteit, Klachten Geschillen Zorgsector) en de WGBO (Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst). Door middel van intervisie, supervisie, bij- en nascholing wordt de kwaliteit van de behandeling gewaarborgd.
Klachtenregeling
Wij streven er altijd naar om u de best mogelijke zorg te bieden. Toch kan het voorkomen dat u niet tevreden bent of een klacht heeft over de behandeling. Wij vinden het belangrijk dat uw klacht serieus wordt genomen en goed wordt afgehandeld. Hier leest u wat u kunt doen:
Bespreek uw klacht met uw behandelaar In veel gevallen kan een goed gesprek met uw psycholoog al verhelderend werken en tot een oplossing leiden. We moedigen u aan om uw zorgen of ontevredenheid eerst rechtstreeks met uw behandelaar te bespreken.
Niet opgelost? Schakel een klachtenfunctionaris in Als u er samen met uw psycholoog niet uitkomt, kunt u gebruikmaken van de klachtenprocedure. Volgens de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) heeft u recht op ondersteuning van een onafhankelijke klachtenfunctionaris. Deze functionaris kan u kosteloos helpen bij het formuleren en indienen van uw klacht, en bemiddelen tussen u en uw behandelaar.
Belangrijk om te weten: Al onze psychologen zijn aangesloten bij een organisatie die een klachtenfunctionaris beschikbaar stelt. Dit betekent dat u altijd terecht kunt bij een onafhankelijke partij om uw klacht te bespreken en te laten behandelen.
Geschillencommissie Zorg Mocht u er met de klachtenfunctionaris niet uitkomen, dan kunt u uw klacht voorleggen aan de onafhankelijke Geschillencommissie Zorg. Deze commissie doet een bindende uitspraak over uw klacht.
Wij vinden het belangrijk dat u zich gehoord voelt en dat we samen kunnen werken aan een passende oplossing. Aarzel niet om contact op te nemen als u vragen heeft over de klachtenprocedure.Zie ook
Meldcode
In geval van vermoeden van huiselijk geweld en/of kindermishandeling zijn wij wettelijk verplicht een melding te doen bij Veilig Thuis. Hiervoor maken wij gebruik van het volgende stappenplan en afwegingskader voor onze beroepsgroep bij (de overweging tot) melding van (vermoedens van) huiselijk geweld en kindermishandeling.
Stappenplan met verbeterde methode en afwegingskader (1 januari 2019):
Stap 1 – Signalen in kaart brengen
Stap 2 – Overleg met een collega en raadpleeg eventueel Veilg Thuis
Stap 3 – Gesprek met cliënt
Stap 4 – Wegen van huiselijk geweld/kindermishandeling
- 1. Heb ik op basis van stap 1 tot en met 3 en vermoeden van huiselijk geweld of kindermishandeling?
- 2. Heb ik een vermoeden van acute of structurele onveiligheid?
Stap 5 – Neem twee beslissingen
- 1. Is melden noodzakelijk?
- 2. Is hulp verlenen of organiseren (ook) mogelijk? https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/huiselijk-geweld/meldcode/