Volwassenen
Verwijzing voor volwassenen vanaf 18 jaar
Onze praktijk voor psychotherapie biedt geestelijke gezondheidszorg (GGZ). U kunt bij onze praktijk terecht voor psychologische zorg in de Generalistische Basis GGZ (BGGZ) en in de Specialistische GGZ (SGGZ). Voor beide soorten zorg heeft u een verwijsbrief van de huisarts nodig. Deze zal u verwijzen indien er sprake is van psychische problemen die voldoen aan de criteria van een vastgestelde diagnose (stoornis) volgens de DSM 5.
De verwijsbrief Om er zeker van te zijn dat de verwijzing van uw huisarts voldoet aan de vereisten van de zorgverzekeraars om voor vergoeding in aanmerking te komen, kunt u hier een verwijsbrief-format downloaden. U treft daarop alle gegevens aan die op de verwijsbrief vermeld moeten staan. Het is van belang dat u de verwijsbrief van de huisarts hier zelf op controleert. Eventueel kunt u het format aan uw huisarts geven ter informatie. Verwijzing, intake in het kort Aanmelding voor psychologische hulp bij onze praktijk ziet er als volgt uit: – uw huisarts geeft u op grond van uw psychische klachten een verwijsbrief voor BGGZ of SGGZ; – in deze verwijsbrief vermeldt uw huisarts (het vermoeden van) een DSM- stoornis; – u neemt deze verwijsbrief mee naar het intakegesprek met een behandelaar van onze praktijk; – tijdens de intake wordt de daadwerkelijke diagnose bepaald; – zowel de diagnose, zorgzwaarte als inhoud van de behandeling wordt met u besproken en in het behandelplan vermeld; – indien er verschil bestaat tussen de inschatting van de diagnose/zorgzwaarte van uw huisarts en uw behandelaar, zal uw behandelaar – met uw instemming- contact opnemen met de huisarts over de indicatie.
Tarieven en vergoedingen voor volwassenen vanaf 18 jaar
Verzekerde zorg
In één of enkele gesprekken stelt uw behandelaar vast of er inderdaad sprake is van een stoornis waarvan de behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht er toch geen sprake zijn van een stoornis, dan worden de eerste diagnostische consulten nog wel vergoed.
Contracten met deze zorgverzekeraars in 2024 (verzekerde zorg)
Kijk onder kopje Psychologen bij uw eigen therapeut met welke verzekeraars contracten zijn afgesloten. Als u een zorgverzekering heeft afgesloten bij één van de zorgverzekeraars waarmee uw psycholoog een contract heeft, dan stuurt onze praktijk de facturen rechtstreeks naar uw zorgverzekeraar. De vergoeding is in natura: de zorgverzekeraar betaalt de factuur direct aan de behandelaar. U merkt daar dus niets van. Wel kunnen deze nota’s door uw zorgverzekeraar met uw (verplicht en eventueel vrijwillig) eigen risico worden verrekend, als dat nog open staat.
Geen contracten met deze zorgverzekeraars in 2024 (onverzekerde zorg)
Als uw therapeut geen contract heeft afgesloten met uw zorgverzekeraar ontvangt u elke maand een factuur met daarop de verschillende zorgprestaties. Deze factuur betaalt u altijd zelf binnen 30 dagen. U kunt deze factuur meteen na ontvangst indienen bij uw zorgverzekeraar. Afhankelijk van de polis die u heeft afgesloten, krijgt u daarna 60% tot 100% van de factuur door uw verzekeraar vergoed.
Tarieven
De maximumtarieven van deze zorgprestaties worden elk jaar vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), zie de website (zorgprestatiemodel./). Het tarief per consult wordt bepaald door het type consult, de duur daarvan en de behandeldiscipline. Wij werken volgens het principe ‘planning = realisatie’, dit houdt in dat de agendaplanning als uitgangspunt wordt genomen voor declaraties. Voor meer informatie over de tarieven en zorgprestaties kunt u de folder over het zorgprestatiemodel raadplegen.
Onverzekerde zorg voor volwassenen
Ook als er geen sprake is van verzekerde zorg, kunt u in overleg met uw behandelaar er toch voor kiezen om in behandeling te gaan. De kosten van deze behandeling zijn dan geheel voor uw eigen rekening. Voor deze consulten brengt de praktijk het zogenoemde ‘niet basispakketzorg consult’ in rekening. Het geldend standaardtarief zoals vastgesteld door de NZa. Vraag naar het actuele tarief bij uw therapeut of bezoek www.nza.nl/regelgeving/tarieven.
Mocht u, ondanks een diagnose die wel onder verzekerde zorg zou vallen, niets te maken willen hebben met de voorwaarden en vereisten van de zorgverzekeraar, dan tekent u voor: ‘zelf betalen zonder te declareren’ en krijgt u iedere maand een factuur met losse consulten. Ook dan geldt het door de NZa jaarlijks vastgestelde bedrag. Vraag naar het actuele tarief bij uw therapeut of bezoek www.nza.nl/regelgeving/tarieven.
Informatiefolder over behandeling in de vrijgevestigde ggz